2011. február 9., szerda

Bodza maci készítési tutorial 1.0

Többek kérésére Bodza maci nyilvánosan és leírással készül itt neten keresztül. Ő egy világosbarna bundás maci lesz egy mackó készítő készletből. Azért is mert a minta mellett a bunda anyag beszerzése külön kaland. Tehát Bodza szintén Fábián Elvirának köszönhető.

A mackó készítésnek a legfontosabb alapanyaga a szőrme. Általában egyszerű műszőrme, de az interneten lehet kapni kifejezetten mackókra készített szőrmét is. Ez az anyag a gyengém, a már mutatott "doboz toronyban" is lakozik jó pár méter mackó szőrme.

De ezt is tartalmazta most a készlet. Ahogy a képen is látszik a szőrmén kívül van a szabásminta és szerelékek hogy a mackónak mozogjanak a végtagjai. A szabásminta lehet könyvből, vagy saját ötlet alapján is hiszen általában ugyanolyan a forma csak a méret változik nagyrészt.


A szabásmintáról egy egyszerű A/4-es lapra átmásoljuk a testrészeket. Ahogy a képen is látszik a papírokat félbe hajtottam hogy csak egyszer kelljen rajzolnom és ahogy kivágom, rögtön legyen egy tükörképe is a végtagoknak. Tehát pl. a láb külsőből is kell két darab, és a láb belső oldalából is kell két darab. De a fülből 4 darab kell, ebből kettő kell tükörképként hogy szimetrikus legyen a maci. A tükörképként kivágott darabokra is be kell rajzolni mindent mint az eredeti rajzolt mintán.

Az egyetlen dolog amelyből csak egy darab kell az a 4. lapon található Fej közepe. Ezt majd a két fejrész közé kell bevarrni hosszában és ez adja majd a kedves dundi fejét a macinak. Ahogy látható a szabásmintán többféle jel is van. Az egyik egy nyíl ami a szőrme szálirányát mutatja, segítség ahhoz hogy milyen irányba kerüljön felrajzolásra az anyagra. A másik a pötty amelyek a végtagok helyét jelöli.


Ezen a képen a bunda látszik, bár nem tudott a fényképezőgép jó minőséget készíteni róla. Ez egy közepesen hosszú szőrű anyag, ezzel még kényelmesen lehet dolgozni és a kézi varrás közben sem akadályoz az öltésekben. Tehát elővettük a bunda anyagát és elhelyezzük magunk előtt. A szőrnek felénk kell állnia, vagyis lefelé magunk felé simítva legyen sima, és felfelé simítva borzolhatnánk össze. Ez azért fontos mert különben érdekesen borzas macit kapnánk :-) Bár egyszer lehet hogy készítek egy ilyen macit is érdekességből.

Ha megállapítottuk hogy merre van a szálak iránya akkor a hátuljára fordítjuk az anyagot, ami általában a nálunk kapható bundáknál kötött, olyan mintha egy sima kötéssel készült pulóvert látnánk.


A kiszabott szabásmintáknál arra is figyeljünk hogy a tükörképekre is átvezessük ugyanazokat a jeleket amelyek az eredetileg megrajzoltra rávezettünk.

Ekkor elővesszük a kivágott szabásmintákat. Szépen sorjában felhelyezzük az anyagra ügyelve arra hogy a szálirányt jelző nyilak hegye mind felénk mutasson. A képen látható hogy a szabásmintákat hogyan helyeztem fel a bunda anyagra. Látható a képen fent egy kisebb anyag. A mackóknál kétféleképpen nézhet ki a mancs és talp anyaga. Van olyan amikor a bunda anyagából készül, de a kötött hátulsó oldala lesz kifelé fordítva, illetve van hogy filcet vagy valamilyen vastagabb selymes anyagot használunk erre a célra. Bodzánál a csomagban található egy selymes vékony anyag ami szerintem is használható erre. Ezért Bodza Mancs belsőrésze, és a Talp része erre a külön anyagra került. Természetesen ugye ezek is 2 db-ban és egymás tükörképeként kerülnek felrajzolásra.

Ha mindennek megtaláltuk a helyét akkor eldönthetjük hogy mekkora bátorságot érzünk magunkban a szabásra :-) Én Bodza testvérénél Borinál gombostűkkel rögzítettem az anyagra a mintákat és nem rajzoltam körbe a testrészeket hanem közvetlenül kivágtam. De természetesen könnyebb ha az ember illanó filccel (vízre vagy egy idő után) körberajzolja és nem küzd a gombostűkkel. Egy biztos a még össze nem varrt testrészeken rajta kell hagyni a mintát hogy be lehessen azonosítani őket. Főként ez a fejnél igaz, ahol még a bevágást is át kell a bunda anyagára jelölni.

De elég ennyi is elsőre, hiszen már nagyot léptünk előre a mackókészítésben . Folyt. köv. hamarosan, addig is a képek nagy méretben megtalálhatóak az oldalamon a képtárban ITT .

1 megjegyzés: